Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Ofiarują swoją pracę i czas

Treść

29 i 30 października 2008 roku po raz drugi w tym roku członkowie Oddziału Rejonowego PZERiI w Bralinie zajęli się wydawaniem żywności dla najuboższych rodzin oraz dla osób długotrwale i ciężko chorych czy niepełnosprawnych.

Wieczorem, 28 października do Bralina przywieziono ponad 10,5 tony produktów żywnościowych, wśród których znalazły się: mąka pszenna, makaron, kasza jęczmienna, płatki kukurydziane, ser, dżem, cukier i mleko. Żywność została rozładowana i zabezpieczona, by już od wczesnych godzin rannych można było przystąpić do jej wydawania. Jak bardzo potrzebne są takie akcje, niech świadczy liczba osób, która otrzymała wsparcie. Organizatorzy wstępnie zakwalifikowali 900 osób, a pomoc dostało ok. 1200 mieszkańców gminy Bralin.

Realizacją programu pomocy żywnościowej dla najuboższej ludności z rezerw Unii Europejskiej (PEAD) od kilku lat zajmuje się Wielkopolski Bank Żywności w Poznaniu. To on nawiązuje współpracę z organizacjami pozarządowymi i samorządowymi. Żywność z UE może trafić do osób i rodzin, które dotyka problem ubóstwa, sieroctwa, bezdomności, bezrobocia, niepełnosprawności, długotrwałej lub ciężkiej choroby, przemocy w rodzinie, wielodzietności, alkoholizmu, zdarzenia losowego czy klęski żywiołowej.

W naszej gminie organizacją, która zajmuje się wydawaniem żywności przekazanej przez WBŻ, jest Oddział Rejonowy PZERiI w Bralinie. Na kilka tygodni wcześniej przygotowywane są listy osób, do których powinna trafić żywność. Zajmuje się tym: Zarząd Oddziału Rejonowego PZERiI przy pomocy przewodniczących kół terenowych, członków związku, sołtysów oraz pracownicy Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej.

Po zakończonej akcji rozdawnictwa żywności przewodniczący Oddziału Rejonowego PZERiI Alojzy Leśniarek, pomimo dużego zmęczenia był zadowolony z przeprowadzonego przedsięwzięcia. Podkreślał duże zaangażowanie wójta gminy Romana Wojtysiaka, kierownik GOPS-u Urszuli Kasprzak, kierownika referatu oświaty, kultury, sportu i promocji gminy Sławomira Bąka, pracownic GOPS-u: Natalii Dirbach i Marleny Miś. Swoją pracę i czas poświęcili: Helena Froń, Urszula Górecka, Janina Lewek, Jan Kireńczuk i Stanisław Geppert, którzy przez dwa dni zajęli się wydawaniem żywności. A. Leśniarek podkreślał także wielkie zaangażowanie Kazimiery Kupczak, Stanisława Dębskiego, Alfonsa Pośloda, Józefa Szymańskiego i Jerzego Wiśnego, którzy pamiętają o chorych i potrzebujących ze swojego środowiska i osobiście rozwolili im produkty żywnościowe. Organizatorzy akcji dziękują także Józefowi i Jerzemu Szyszkom - Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe „BIS”, którzy każdorazowo delegują pracowników do rozładunku towaru i zabezpieczenia go.

Autor: Marzena Kuropka